GI i GL pojedinih vrsta kruha

Kako pojedine vrste kruha utječu na šećer u krvi?

Kada god netko spomene dijabetes prvo što pomislimo jest izbjegavanje šećera, odnosno slatkiša i čokolade. Nesigurni smo i po pitanju voća je li to isto šećer ili nije? Odnosno znamo da je to šećer, ali nekako mislimo da je dobar i time dopušten svima pa i dijabetičarima.

O hrani koju jedemo ne razmišljamo na način da li ona utječe na naš nivo šećera u krvi poput čistog šećera, već mislimo da je njen efekt puno manjeg utjecaja na GUK.

Po službenim smjernicama dijabetičarima je sve dozvoljeno jesti sve, osim masnoća. Naime, 60% preporučenih namirnica na tanjuru čine ugljikohidrati, a ostalo bjelančevine i masnoće. Upravo namirnice bogate ugljikohidratima najviše utječu na razinu šećera u krvi i za njih je potrebno puno inzulina, kako u dijabetičara tako i u savršeno zdrave osobe.

Glikemijski indeks hrane je mjerna jedinica za brzinu kojom nivo šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene vrste hrane. Glikemijsko punjenje govori koliko brzo će se hrana pretvoriti u šećer. Upravo je glikemijsko punjenje važno za pravilni odabir namirnica koje održavaju nizak nivo šećera u krvi.

Pogledajte ovu interesantnu tablicu sa prikazom GI i GL za neke osnovne vrste kruha. Često pomislite da je svaki kruh dobar ako nije bijeli, no to nije baš tako. Po čemu je jedan kruh bolji od nekog drugog?

Evo jedne tablice sa usporednim vrijednostima. Vjerujem da do sada niste promatrali šnitu kruha kao ekvivalent u žličicama šećera, pa evo jedan takav zgodan prikaz.

*Izvor tablice: Dietdoctor.com

Sjećam se jednom kad sam bila sa djetetom na pregledu kod oftalmologa. Kad je pregled prošao doktorica je dijete pohvalila i rekla mi da joj trebam kupiti čokoladu. Onda se ispravila jer je shvatila da je dijete dijabetičar pa se ispravila nek je odvedem na klipić. Samo sam se nasmijala. Varaždinski klipić ima takav utjecaj na GUK da i uz visoke doze inzulina ostane visok satima. U usporedbi sa klipićem čokolada je puno bolji izbor :). Srećom mi imamo brojne druge nagrade za koje ne treba puno inzulina.

Za one koji žele uravnotežen šećer u krvi predlažem neke od naših recepata za kruh ili peciva koji možete pronaći OVDJE.

Za usporedbu za kruh napravljen od sjemenki lana, suncokreta, sezama i badema treba i do 4 puta manje inzulina nego za neki od uobičajenih “zdravih” kruhova.

Zašto stalno spominjem važnost hrane za koju treba malo inzulina? Pa nama je to ključno da izbjegnemo hipoglikemije. Jedan od njenih glavnih uzroka je upravo previše inzulina. Kada smanjimo količinu inzulina koju trebamo uz obrok izlažemo sebe i/ili dijete manjem riziku nastanka hipoglikemije kojoj uzrok može biti pogrešno izračunata količina UH u obroku, pogrešne procjene aktivnosti nakon obroka i još mnoštvo nepoznatih faktora. Manje inzulina i postizanje stabilnog GUKa čini dijabetes predvidljivijim i lakše upravljivim.

Izvor tablice za objavu možete pronaći OVDJE.

You May Also Like

No Comments