Mandeline

Mandeline su kolačići od mljevenih badema prelivene bijelom čokoladom

Godinama nam je Tigrić dnevna omiljena slastica, a napokon smo pronašli jednako ukusan slatki zalogaj za svakodnevno uživanje. Priprema je nezahtjevna, brza i jednostavna i nemoguće je pogriješiti u pripremi. Kolač je prije serviranja potrebno ohladiti barem sat vremena, da se može lijepo rezati.

 

 

Mandeline je moguće pripremiti sa lakoćom i u veganskoj verziji, zamjenom količine običnog maslaca sa kakao maslacem. A u toj verziji može dulje trajati u hladnjaku jer se nema što pokvariti.

Takve slastice volim rezati na male kocke, kakva je uobičajena veličina kocki čokolade.

Od bijelih čokolada koristim nama omiljenu Bourbon Vanillla iz Lidla.

Recept sve skupa sadrži oko 65 g UH ukoliko se radi bez meda. Radila sam i sa medom i sa eritritom i oboje je ukusno i ima minimalan utjecaj na razinu šećera u krvi. Generalno, na stabilnom šećeru, ne pokrivamo inzulinom 2-4 oblizeka u prociji.

 

 

Recept

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Ukupno UH: 65 minuta

Sastojci

 • 200 g bademovog brašna ili mljevenih badema
 • 60 g maslaca za smjesu + 20g maslaca za preljev
 • 60 g kikiriki maslaca
 • 50 g kakao maslaca
 • 20 g mljevenog eritrita ili meda od bagrema
 • 50 g kokosa (ribani kokos-ljuspice)
 • 100 g bijele čokolade (sa što manjim udjelom šećera)

Postupak

 1. Otopiti 60 g maslaca, kakao maslac i kikiriki maslac smjesu pomiješati sa mljevenim bademima ili brašnom od badema i kokosom.
 2. Dodati eritrit ili bagremov med. Ukoliko koristite eritrit preporučam pretvoriti u prah sa mlincem za kavu da se sitne granulice ne osjete pod zubima.
 3. Smjesu utisnuti u posudu na masni papir. Ja koristim posudu veličine 30*20 cm, želim da mi je smjesa što tanja da mogu izrezati što više slasnih kockica.
 4. Otopiti bijelu čokoladu sa 20 g maslaca i preliti preko utisnute smjese. Staviti u hladnjak barem 1h.
 5. Prije rezanja preporučam ostaviti na sobnoj temperaturi 15ak minuta da se čokolada malo ugrije da ne dođe do pucanja čokolade. Narezane kockice stavite u posudu i čuvajte u hladnjaku.

Isprobajte još recepata

No Comments