Učinci Low carb prehrane na regulaciju dijabetesa u odraslih i djece!

Da me vidite dok pišem ovaj blog primjetili bi da mi osmjeh ne silazi sa lica i da veselo mašem nepostojećim repom!

Zašto? Zato jer sam pročitala rezultate ispitivanja o utjecaju Low carb prehrane na regulaciju oboljelih od dijabetesa kojem smo i mi dali doprinos svojim podacima.

Grupa Typeonegrit

U mojim početnim lutanjima kako prehranom regulirati dijabetes pronašla sam tada još malobrojnu fejs grupu Typeonegrit. Tamo sam dobila mnogo prijeko potrebih informacija kao i prijeko potrebnu podršku na našem putu promjene. Vidjela sam da je putem Low carb prehrane moguć drugačiji put u regulaciji dijabetesa i da nemoguće postaje moguće!

Grupa je slijedila upute poznatog Dr Bernsteina čija je glavna misao da nizak unos ugljikohidrata (low carb) i time uvjetovan nizak unos inzulina, omogućavaju savršenu regulaciju bolesti uz smanjenje ružnih i izvjesnih komplikacija dijabetesa. Tamo sam naučila da djeca rastu i ako ne jedu prijeko potrebne složene ugljkohidrate i ako ne piju mlijeko. Ne samo da rastu već su im svi pokazatelji rasta i razvoja na normalnim razinama. Tamo sam naučila sam da masti nisu glavni neprijatelj osoba sa dijabetesom već upravo suprotno! Također, vrlo je jako naglašena uloga proteina u prehrani. Koliko sam samo puta čula izjave da šećer u krvi raste radi masti (?!) koje nemaju niti gram ugljikohidrata=šećera!

Rezultati liječenja dijabetesa

Znate li kakvo je trenutno stanje rezultata liječenja/reguliranja dijabetesa po službenim ADA izvještajima?

Unatoč velikim medicinskim i tehnološkim napretkom, upravljanje T1DM-om i dalje je suboptimalno. S prosječnim ukupnim hemoglobinom A1c (HbA1c) od 8,2%, samo 20% djece i 30% odraslih postiže glikemijske ciljeve od HbA1c <7% za odrasle i <7.5%!

Rezultati regulacije dijabetesa u djece low carb prehranom

Što mislite kakvi rezultati su postignuti kod ispitanika Typeonegrit skupine?

Iako se ovdje ne radi o kliničkom pokusu, ova studija je vrlo upečatljiva jer naglašava zajednicu pacijenata koji su bili “izvanredno uspješni” u kontroli dijabetesa s vrlo niskom razinom ugljikohidrata (low carb prehrana)!

Provedena je online anketa na međunarodnoj društvenoj grupi za osobe boljele od dijabetesa tipa 1 ‘Typeonegrit” koji slijede dijetu sa malim unosom ugljikohidrata. Ispitanici su uključivali odrasle i roditelje djece s dijabetesom tipa 1. Prikupljeni su podaci trenutnih vrijednosti hemoglobina HbA1c, promjene u vrijednosti hemoglobina, ukupne doze inzulina (trenutne i prije promjene), podaci o visini i težini, te nuspojave. Podaci su prikupljeni iz službene medicinske dokumentacije odnosno laboratorijskih nalaza!

Rezultati istraživanja 

Od 316 ispitanika, 131 (42%) bilo je roditelja djece oboljele od dijabetesa tipa1, a 57% jest ženskog spola.

Sudionici su imali srednji dnevni unos ugljikohidrata od 36 ± 15 g. Prijavljeni srednji HbA1c iznosio je 5,67% ± 0,66%. Samo 7 (2%) ispitanika je izvijestilo o hospitalizacijama povezanim s dijabetesom u proteklih godinu dana. Od toga 4 (1%) za ketoacidozu i 2 (1%) za hipoglikemiju.

Ono što mi je posebno interesantno jest rezultat istraživanja koji kaže da ispitanici koji prate low carb prehranu imaju veliko zadovoljstvo upravljanjem dijabetesom! Važno je naglasiti da je trud promjene prehrane nagrađen željenim rezultatima! 100% sigurno!

Sudionici su izvijestili o visokim razinama cjelokupnog zdravlja i zadovoljstvu s upravljanjem dijabetesom, ali ne i sa njihovom profesionalnom skrbi o dijabetesu.

Potrudite se pročitati istraživanje, dobiti ćete potrebno nadahnuće za nužnu promjenu!

Za kraj ova lijepa misao

Izvori:

  1. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/05/03/peds.2017-3349

1 Comment