O blogu

Kreatorice bloga su dvije mame djevojčica u ranoj dobi oboljelih od dijabetesa tipa 1 (diabetes mellitus).

Blog smo pokrenuli jer želimo prenijeti svoje iskustvo Low Carb prehrane u regulaciji  djetetovog dijabetesa i života cijele obitelji.

Nakon same dijagnoze dijabetesa, među najvećim svakodnevnim problemima (uz očite, a to su konstatno mjerenje šećera i doziranje inzulina) najveći problem je bio što dati jesti djetetu, kako pripremati obroke i užine i kako to sve skupa uskladiti sa inzulinom. Uobičajene šture službene smjernice nisu nam se pokazale dobrima niti dovoljnima. Glikemije su bile svugdje samo ne u željenom rangu. Dobra regulacija se činila kao san. Tada smo napravili promjenu i počeli posluživati obroke sa manje ugljikohidrata. Pri tome smo vodili računa da su odabrane namirnice nutritivno bogate, niskog GI i organskog uzgoja (koliko je to moguće). U kratkom vremenu napokon smo uspjeli postići željene glikemije. Dobra regulacija dijabetesa bila je vidljiva i na ponašanju i raspoloženju djeteta koje je iz razdražljivog i često čudljivog postalo veselo i razigrano dijete. Dobra regulacija vidjela se na licima cijele obitelji. Želja nam je pokazati da je uz pažljiv odabir nutritivno bogatih namirnica sa manje ugljkohidrata, više proteina i zdravih masnoća moguća sjajna regulacija dijabetesa u djece.

Pokušati ćemo Vam pomoći sa konkretnim receptima za glavna jela, užine, kolače u kojima naši “slatkiši” uživaju.

Pri izradi slasnih obroka vodimo se time da su namirnice organske, poznatog podrijetla, nutritivno bogate i što manje prerađene. Sljedimo i kombiniramo LCHF (LowCarbHighFat) i LCHP (LowCarbHighProtein) načine ishrane no ne pridržavamo ih se u potpunosti već se prilagođavamo djetetovim potrebama. Uz sve povrće, u obrocima kombiniramo mahunarke kao i voće u umjerenoj količini.
Od mlječnih proizvoda koristimo isključivo punomasne proizvode. Mlijeko izbjegavamo jer nam izuzetno otežava postizanje dobrih glikemija.
Od zaslađivača koristimo steviju i med, a u maloj mjeri i eritrit.

Svakodnevno marljivo tražimo nove recepte i prilagođavamo ih željama i potrebama djeteta i cijele obitelji. Priprema LC jela nam je postala veselje i hobi pa nam je hladnjak često prepun finih slastica u kojima naše slatke djevojčice uživaju bez da mi strepimo nad visinom šećera u krvi i titramo velike doze inzulina. Uz djevojčice u obrocima i slasticama uživa cijela obitelj kao i dragi nam gosti.

Osim dijabetesa, jedna od naših slatkih djevojčica ima i alergiju na jaja pa mnogi recepti sadrže i pojašnjenje za uspješnu prilagodbu bez jaja.

Stranicu smo namijenili dijabetičarima i svim znatiželjnicima s ciljem olakšanja svakodnevne pripreme Low Carb obroka. Posebno će nam biti drago ako stranicu posjećuju oni koji poznaju dijete s dijabetesom te mu žele pripremiti prikladan obrok ili slasni desert.

Pozivamo Vas da pročitate i blog gdje djelimo svoja iskustva s dijabetesom te kako nam u tome pomaže hrana koju brižno pripremamo.

Mirta Kujundžić & Danijela Bandić Blažeka