Pogačice sa sirom

Fine masne pogačice sa svježim sirom i bademovim brašnom

Uspješno sam prilagodila uobičajeni recept za pogačice sa sirom od pšeničnog brašna. Pokušala sam napraviti smjesu i sa kokosovim brašnom, ali bila mi je presuha i ne baš ukusna, pa sam se ipak priklonila bademovom brašnu i tapioki.

Tapioku do sada nisam nikada koristila, pa je došlo vrijeme da je malo isprobam za peciva. Dobro je kroz tjedan ili mjesec rotirati recepte za zamjene za kruh čisto da nam neki ne dosade, a i da unosimo raznolike nutritivno bogate namirnice.

Recept obiluje masnoćom, pa su pogačice dosta zasitne. 150g brašna iz originalnog recepta zamijenila sam sa 200g bademova brašna i 30 grama tapioke, a ostali sastojci su u jednakim količinama kao i u originalnom receptu.

Smjesu možete pripremiti kada god vam je zgodno i držati u hladnjaku nekoliko dana prije pečenja, pa je ovo i vrlo praktičan recept. Možete ih peći neposredno prije jela da budu tople i tome još posebnije. Ja obično ovu smjesu podijelim na dva dana i pečem ili prije doručka ili prije večere.

Smjesu možete izvaljati i onda čašicom oblikovati krugove ili rukom oblikovati kuglice. Meni je brže i lakše oblikovati kuglice. Ukoliko vam je smjesa premekana prije oblikovanja dodajte još malo tapioke.

Koristim bademovo brašno koje bude u Lidlu u blagdanskoj ponudi i obavezno polumasni svježi sir.

Pečem ih 10-ak minuta na 200 stupnjeva i vadim van čim poprime zlatnu boju.

 

Recept

Priprema: 15 minuta
Pečenje : 10 minuta

Sastojci

  • 200g bademovog brašna
  • 150g svježeg sira
  • 125g maslaca
  • 30g tapioke
  • 1mala žličica soli

Postupak

  1. Nekoliko sati prije nego ćete pripremati pogačice izvadite maslac na sobnu temperaturu da omekša.
  2. Bademovom brašnu dodati tapioku i sol te izmješati. Dodati maslac i svježi sir. Miješati dok se svi sastojci sjedine.
  3. Smjesu je najbolje ostaviti par sati u frižideru da se malo ohladi.
  4. Po želji kuglice prije pečenja premažite zamućenim jajetom.
  5. Peći 10ak minuta na 200 stupnjeva.

No Comments