Low carb pristup prehrani ‘drma’ zdravstvenu profesiju

Promjena počinje!

Low carb u liječenju dijabetesa daje sjajne rezultate! Rezultati primjene prehrane sa malo ugljikohidrata za oboljele od dijabetesa tipa 1 i 2 su jako dobri.  O tome sam već pisala u nekoliko navrata na ovom blogu. Veseli me da će ove godine na kongresu u UK jedna od tema biti primjer iz prakse poznatog engleskog doktora čiji pacijenti ulaze u remisiju dijabetesa tipa 2 te ne koriste nikakve lijekove.

Zanimljiv je podatak da je samo njegova praksa  ostvarila gotovo 500.000,00 kn uštede na ljekovima. Iste bi inače pripisao pacijentima samo na osnovu njihovih nalaza.
Mnogi žele svoje probleme riješiti magičnom tableticom, no bitno je znati da tko hoće može i bez tabletica, da postoji način. Vrijedi probati! 
————————————————————————————————————————

Uštede u liječenju

Doktor opće prakse David Unwin uštedio je britanskom nacionalnom zdravstvenom osiguravatelju NHS tisuće funti i 52 osobe oboljele od dijabetesa tipa 2 doveo u remisiju. U tome mu je pomogla low carb prehrana u liječenju dijabetesa te kaže kako bi usvajanje takvog životnog stila moglo “doslovno spasiti živote”.

Dr David Unwin nalazi se na listi top 50 najutjecajnih doktora opće prakse u UK.

Prošle godine je vratio 57.000 funti odnosno (500.000,00 kn) neiskorištenog novca iz proračuna za lijekove.  Poticao je svoje pacijente da odbace namirnice poput riže, tjestenine, krumpira i hranu bogatu šećerima. Sugerirao im da jedu više ribe, mesa, jaja i zelenog povrća.

Usteda novca Low carb liječenjem dijabetesa

O iskustvima u svojoj praksi

Doktor će raspravljati o promjeni načina života i prednostima slijeđenja low carb pristupa  u liječenju dijabetesa na konferenciji Diabetes Professional Care 2018 (DPC2018). Konferencija će se održati u Londonu kasnije ovog mjeseca. (DPC je posebna besplatna konferencija za zdravstvene djelatnike uključene u prevenciju, liječenje i upravljanje dijabetesom i povezanim stanjima. )

Low Carb prehrana u liječenju dijabetesa

Dr. Unwin kaže: “Stvarno me zanima osnaživanje pacijenata dajući im izbor da promjene svoj način života u nastojanju da preokrenu svoj dijabetes tipa 2.“

Umjesto propisivanja lijekova, moj pristup u trenutku dijagnoze je ponuditi ljudima tri mjeseca probnog perioda koji uključuje promjenu prehrane i  vježbanje.

 

Stotine ljudi unutar moje prakse to već poduzimaju. Tijekom godina vidio sam povećanje broja osoba s dijabetesom tipa 2 za čak 8 puta. Dijabetes je ozbiljna epidemija.

Ono što je briljantno je da vidim pacijente – na tjednoj osnovi – koji stavljaju dijabetes u remisiju bez korištenja bilo kakvih lijekova.

Ne samo da štedimo zdravstvu i državi ogroman novac na nepropisanim lijekovima, već doslovno mijenjamo živote pacijenata.

Gubitak težine low carb prehranom u liječenju dijabetesa

Prosječni pacijent izgubi 8,5 kg težine i jako je na to ponosan! To se zove prava pobjeda!

Djeljenje dobrih iskustava u liječenju dijabetesa

Usprkos pozitivnim stranama, mnogi smatraju da je low-carb pristup prehrani kontroverzan. No, dr. Unwin govori da se mišljenja počinju mijenjati, a čak i Scottish Intercollegiate Guidelines Network  (SIGN) sada podupire izbor prehrane za rješavanje problema pretilosti, odnosno low carb pristup u liječenju dijabetesa.

“Došlo je do neizmjernog napretka i dolazi do većeg broja promjena, pionirski pristup je doista potresao zdravstvenu industriju”, dodao je. Kaže da je Royal College of Practitioners objavio i modul za e-učenje s niskim sadržajem ugljikohidrata koji je dostupan svim 52.000 liječnika opće prakse. Diabetes UK i British Diabetic Association također prepoznaju takvu prehranu kao opciju.”

Dr. Unwin izjavio je kako ga sve veći broj zdravstvenih djelatnika kontaktira u vezi low carb pristupa u liječenju dijabetesa. Navodi da ima popis čekanja za liječnike koji ga žele vidjeti u praksi. Nada se da će predstavljanjem na konferenciji DPC2018 moći prosvijetliti sudionike i educirati ih o ogromnim prednostima koje low-carb dijeta može donijeti svojim pacijentima.Low carb u liječenju dijabetesa

Izvor:

  • https://www.aol.co.uk/news/2018/11/02/gp-says-low-carb-approach-is-a-shaking-upa-healthcare-profess/?fbclid=IwAR1j582dasVkDLNQw-NVyV9t4EygVMFMwlEi4B1PKAg_NQuIqWIuZyeQJII&guccounter=2
  • https://www.diabetes.co.uk/news/2018/sep/low-carb-gp-dr-david-unwin-makes-prestigious-list-of-influential-gps-in-the-uk-91444560.html

Review

User Rating

4.7 (3 Votes)

Summary

Score

Pročitajte još

No Comments