LCHF i dijabetes

Ako ste dijabetičar ili roditelj dijabetičara naučili ste da dijabetičari trebaju izbjegavati masnoće. To je zasigurno jedna od prvih uputa koje ste dobili u bolnici nakon dijagnoze dijabetesa. Ovdje nećemo ispisivati dokazane ili nedokazane teorije o hrani sa više ili manje masti i njenom utjecaju na zdravlje, već podijeliti svoje iskustvo prehrane i njena utjecaja na šećer u krvi odnosno regulaciju dijabetesa i opći zdravstveni status.

Vrlo je važan izbor masnoća te kombinacija sa ostalim namirnicama. Ukoliko se masnoća konzumira sa ništa ili jako malo ugljikohidrata u obroku ista  će šećer održavati satima savršeno stabilnim. Masnoća sama za sebe ne podiže šećer no ako se uzima u kombinaciji sa većom količinom UH onda je učinak na šećer u krvi jako loš jer drži šećer u krvi podignut satima. Tada je potrebno puno više inzulina nego što je inače uobičajeno za toliku količinu UH da bi se vrijednost šećera spustila u željeni rang. Kako metabolizam masnoća traje oko 6h, a djelovanje brzog inzulina do 3h pa potrebno je inzulin injektirati 2 puta što i dalje ne garantira stabilnu glikemiju. Pojasniti ću to jednostavnim primjerom. Ako za doručak pojedete narezani ili pečeni špek sa jajima i sa svježom ili kiselom salatom utjecaj tog obroka na razinu šećera u krvi biti će neznatan. No, ukoliko tom obroku dodate kruh ili pecivo ta kombinacija postaje složenija za računanje i doziranje inzulina i efekti loše donesene odluke o količini inzulina mogu trajati i do 6h. Za pretpostaviti je da znate pokriti inzulinom kruh, no u kombinaciji sa masnoćom potrebno je više inzulina nego inače i moguće su dvije doze ovisno o kasnijim aktivnostima.

Da bi isprobali ove sve slasne kolače u Receptima nije potrebno da se stalno hranite po LCHF principima. Potrebno je samo paziti da te kolače ili kekse ne kombinirate u isto vrijeme sa voćem ili nekim drugim snackom ili obrokom koji sadrži više od 5 ili 10g ugljikohidrata.

Što se tiče doziranja inzulina za LCHF slastice mi smo to postavili na sljedeći način. Prvo smo pratili koju količinu je dijete pojelo i koji je trend kretanja glikemije. U odnosu na vrijednosti glikemije nakon 2h i 3h odredili bi doziranje inzulina. Dok je dijete na inzulinskoj pumpici možemo dodati više puta manje doze inzulina (npr 0,200 ili 0,300 jNR). Dok smo davali inzulin  putem inzulinskog pena onda smo davali  inzulin uz obrok 0,5 jNR i to je bilo dovoljno da drži šećer stabilnim.

Ono što je još zanimljivo pri kombiniranju inzulina i “masnijih” obroka je da je trend pada šećera spor i dostižan. To znači da ako ste dali malo više inzulina za obrok nego je bilo potrebno (krivi izračun ili neki nepoznati faktor) i šećer u krvi započne s padom taj pad neće biti strelovit i opasan prema dolje već će biti postepen i blag i ostavlja vam vremena da na vrijeme reagirate. To je jedna od važnijih značajki ove prehrane. Šečer u padu je moguće stabilizirati polako, bez stresa i još važnije bez hipoglikemije i bez naknadne hiperglikemije. 

Jako jako važno je da se LCHF obrok ili slatkiš jede u trenucima stabilnog šećera. Iskustvo nam je pokazalo da ukoliko se takav obrok pojede na normalan šećer od 4mmol – 5,6 mmol da je trend rasta glikemije minimalan i šećer je stabilan. No, ukoliko se LCHF slatkiš pojede na šećer od npr. 10 mmol, isti će ostati “zaljepljen” na 10mmol idućih nekoliko sati bez obzira na prethodni unos inzulina (ako nije dodana baš velika količina).

Kako i zašto smo započeli sa LC prehranom, i ostale povezane teme možete pročitati ovdje. 

Preporučujemo da se na sljedećem linku detaljnije informirate o mastima Istina i laži o hrani.


Nismo medicinski stručnjaci niti profesionalni nutricionisti. Na ovom blogu dijelimo svoja iskustva sa prehranom. Ništa što ovdje napišemo nije medicinski savjet. O svakoj promjeni prehrane posavjetujte se sa svojim lječnikom.