Karagenan u ljekarni

Tražimo li zdravlje u ljekarnama?

Razmislite malo bolje! Obavezno čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete!

Prije nekoliko dana u Slobodnoj Dalmaciji izašao je zanimljiv članak o aditivu karagenan (carrageenen gum) često označen i kao E407. Članak je ukazao na štetnost aditiva te na njegovu prisutnost u raznim prehrambenim proizvodima. No, nije navedeno da se nalazi i u dodacima prehrani koji se distribuiraju putem ljekarni.

U prehrambenoj industriji koristi se kao emulgator, zgušnjivač i stabilizator. Nalazi se u slatkom vrhnju, majonezi, industrijskom biljnom mlijeku, sladoledu… vrhnju za kuhanje, prašku za pudinge, kreme i raznim umacima.

Kada mi je dijete dijagnosticirano sa dijabetesom tipa 1 izazov je bio čime zamijeniti mlijeko. Iako ni prije dijagnoze nismo trošili puno mlijeka, ipak je ono na neki način bilo prisutno u prehrani. Efekt konzumacije mlijeka na stanje šećera u krvi mi je bio poprilično zapanjujuč. Šećer u krvi skoči doslovno u “nebo” što prije svega znači da ima visoki GI. Jednaki efekt je ostvaren bilo da je to mlijeko iz mljekomata ili trajno mlijeko, bilo da je obrano (0,9%mm) ili masnije (4% mm). Samo mljeko sadrži jako malo nutritivnih vrijednosti pa odluka za izbacivanje mlijeka nije bila teška. Kao zamjene sam počela koristiti zobeno mlijeko no rezultati na šećer u krvi su opet bili poražavajući, pa smo i to izbacili. Onda sam otkrila bademovo i kokosovo mlijeko sa vrlo malo UH. Obično sam to poslužila kao napitak uz večeru i koristili smo ga neko vrijeme. Mnogi koji prelaze na LC prehranu rade istu pogrešku i jedno zlo zamjenjuju drugim. Proizvođačima biljnih mlijeka prodaja vrtoglavo raste radi sve više rezultata istraživanja o štetnosti kravljeg mljeka za naš organizam.

Tek sam na jednoj LCHF facebook grupi počela čitati o štetnosti karagenana u slatkom vrhnju, te koje vrhnje izabrati, a da ne sadrži taj štetni sastojak. I tako dok sam pažljivo birala koje slatko vrhnje koristim, u isto vrijeme sam potpuno nesvjesno karagenan unosila kroz kupljena biljna mlijeka dok napokon nisam pročitala do kraja i deklaraciju o sastavu tog proizvoda. Tada sam sve pažljivije počela čitati deklaracije te obraćati pažnju na sve sastojke, a ne samo na količinu UH.

I tako radim i danas svakodnevno bez obzira gdje i što kupujem. Prije koji dan ušetala sam u ljekarnu i zapazila neke nove lijepo dizajnirane bočice sa dodacima prehrani. Naravno, automatski sam krenula čitati deklaraciju i pronašla da sadrži karagenan. Neugodno iznenađena upitala sam magistru faramacije jesam li dobro pročitala sastav bočice što je ona potvrdila. Upitala sam je da li nas ta bočica prvo truje pa liječi ili obratno? Odgovorila je samo grimasom lica. U suštini to je upravo to, došli ste kupiti proizvod da nadomjestite supstancu koja djetetu ili vama nedostaje, a kao gratis ste dobili i neželjenu instancu koja dokazano uzrokuje bolesti radi kojih ćete kroz neko vrijeme ponovno posjetiti svoju ljekarnu za neki novi lijek ili dodatak prehrani.

Radi se o proizvodima LifeTime tekućih dodataka prehrani koji imaju i posebni preparat namjenjen djeci.

Mišljenja sam da 90% ljudi koji posjeti ljekarnu vjeruje da je sve što se kupi u ljekarni zdravstveno ispravno, te bezrezervno vjeruje preporuci ljekarnika.

Na stranicama naših ljekarni koje prodaju taj proizvod nedostaje podatak o sastavu. Srećom postoje distributeri i prodavači koji se drže zakona pa navode sve sastojke preparata. Tako sam isti proizvod pronašla na iherbu, pa sami lako možete provjeriti sastav preparata klikom na ove linkove (pogledajte pod dijelom Other ingredients: Purified water, fructose, citric acid, natural flavors, xanthan gum, and carrageenen gum):

Količina karagenana u tim proizvodima vjerojatno je u rangu one “dozvoljene” po nekim standardima. No kada promatrate kumulativni efekt karagenana koji je konzumiran iz više izvora kroz dan zasigurno se ta “zamišljena” granica prelazi.

Kako prenosi Slobodna iznešena je tvrdnja dr. Tobacman da je upravo karagenan korišten u farmaceutskoj industriji da bi se istražio mehanizam izazivanja upala u tkivimaNaime, taj sastojak je poslužio kao aktivator upale da bi se zatim testirala anti-upalna svojstva pojedinih lijekova. Jednako tako piše da se sastojak ne bi smio dodavati hrani za dojenčad i malu djecu, a vidimo ga u dodatku prehrani djece.

Birajte pametno i skoncentrirano namirnice koje kupujete u trgovinama i u ljekarnama.

Trust No One.

 

User Rating

4 (25 Votes)

Summary

Score

No Comments