Prava sarma

Sarma koja će vas zasititi, a neće udebljati!

Vidjeli ste već iz naših recepata da se riža generalno svugdje može zamijeniti cvjetačom. Tako je i u slučaju sa sarmom gdje rižu mijenjamo usitnjenom cvjetačom. Ako inače niste ljubitelj cvjetače, ona vas u ovom receptu zasigurno neće smetati jer ne može ni okusom niti mirisom nadvladati dominantni kiseli kupus ili dimljeno meso.

U suštini stvar je vrlo jednostavna. Glavicu cvjetače nasječete na komade, operete u vodi, usitnite u blenderu i procijedite. Tako usitnjenu cvjetaču dodati ćete smjesi mesa, luka i začina te sve jednako pripremate kao i “svoju” uobičajenu sarmu.

U slučaju da niste do sada pripremali sarmu evo moj uobičajeni recept (bez gotovih začinskih smjesa).

 

Recept

Sastojci

 • 1 glavica kupusa od 2kg
 • 600g mljevenog mesa
 • 1 kg cvjetače
 • Komad sušenog mesa
 • Crveni luk (2 komada), češnjak (3-4 komadi
 • Umak od rajčice (2-3 žlice), svinjska mast, crvena paprika, sol, papar, senf

Postupak

 1. Cvjetaču narezati na cvjetove i oprati. Cvjetaču možete usitniti u blenderu ili narezati nožem na sitne komade. Ja je obično usitnim u blenderu tako da u blender stavim cvjetove cvjetače i vodu te miksam 10ak sekundi.
 2. Mljevenom mesu dodati nasjeckani crveni luk, češnjak, sol, mljevenu crvenu papriku i ostale začine po želji.
 3. Odvojiti listove kupusa (17-18 listova), isprati ih u njih motati smjesu začinjenog mljevenog mesa i usitnjene cvjetače.
 4. Sarme poslagati u lonac za kuhanje te na njih poslagati suho meso. Preostali kupus u glavici narezati na sitne rezance i posuti po mesu i sarmi.
 5. Naliti vode da minimalno prekrije sastojke, dodati svinjsku mast i kuhati.
 6. Pred kraj kuhanja sarmi dodam smjesu na masti popržene mljevene paprike, pirea od rajčice, senfa, soli i papra.

Bilješke

Obično kuham sarmu u loncu pod pritiskom - Instant Potu i tada je kuham 30 minuta. Ako ima ukućana koji ne žele eksperimentirati sa ovakvom sarmom, možete na početku odvojiti dio mesa, umiješati sa rižom, a takve sarme probosti sa čačkalicom da ih kasnije možete razlikovati od ostalih.

User Rating

5 (3 Votes)

Summary

Score

Isprobajte još recepata!

No Comments