Kruh od fermentirane heljde

Za kruh od hajdinske kaše je potrebno dva dana da bude gotov.

Nemojte odmah odustati, nije to tako puno posla. Pravi se od samo 3 sastojka, od kojih 2 imate dostupna uvijek: sol i voda. Samo trebate kupiti hajdinsku kašu. Treba vremena da se procesi natapanja i fermentacije odrade u potpunosti. Većinu vremena heljda se ili natapa ili fermentira. Teško da možete omanuti i ostati bez kruha.

O heljdi

Heljda ne sadrži gluten. Jača organizam, pomlađuje krvne žile, otklanja umor, povećava cirkulaciju u rukama i nogama… Uz to, pozitivno utječe na pamćenje i koncentraciju, snižava tlak. Sadrži vitamine B1 i B2 koji su neophodni za pravilan metabolizam ugljikohidrata u organizmu, ali i za rad živčanih i kardiovaskularnih stanica. Kako bi vitamin B1 bio što iskoristiviji, potreban je magnezij koji se nalazi u sastavu heljde. Sadrži fosfor, željezo, cink, bakar i mangan.

Zašto je heljdu potrebno namočiti

Fitinska kiselina u crijevima vezuje korisne minerale iz hrane i oni se tako izbace iz organizma, umjesto da se apsorbiraju. Posljedica je nedostatak minerala poput kalcija, željeza i drugih.

Fitinska kiselina inhibira (onesposobljuje) enzime koji su nam potrebni za probavljanje hrane među kojima je pepsin potreban za razgradnju bjelančevina u želucu, amilaza potrebna za razgradnju škroba u šećere i tripsin, potreban za probavljanje bjelančevina u tankom crijevu.

Sastojci

 • 500 grama Hajdinske kaše
 • 1 žlica Solnog cvijeta
 • 250 ml vode

Što se tiče Hajdinske kaše u jednom od korištenih izvora za recepot piše da treba kupiti kašu svijetlijih zrna. Jedino takva mi je i bila dosupna pa sam sa njom radila recept.

Solni cvijet nabavljam iz Solane Ramove putem internet trgovine https://emerkato.hr. Podržimo male proizvođače!

Priprema kruha

Hajdinsku kašu je prvo potrebno namočiti u dovoljnoj količini vode. Najbolje je to učiniti navečer i neka ostane namočena do jutra.  Tada je procijedite i dobro isperete.

Ostavite je malo u cjedilu da se posuši, zatim je prelijte sa 250ml vode i dodajte žlicu solnog cvijeta. Solni cvijet je bogat mineralima i ja ga učestalno koristim u pripremi hrane, bilo kuhane bilo sirove. Smjesu hajdinske kaše, soli i vode možete smiksati u blenderu ili štapnim mikserom.

Takvu smjesu stavite u staklenu posudu, prekrijte krpom i ostavite da fermentira 12 sati na toplom. Meni za to služi pećnica na najnižoj temperaturi, pa fermentaciju radim po danu kada je netko kod kuće.

Nakon 12 sati fermentacije vidjeti ćete da je smjesa mjehuričasta i točno takva treba biti. Smjesu prebacite u kalup za pečenje obložen masnim papirom. Masni papir svakako prije namočite, lakše ćete ga namjestiti u kalup. Kalup koji ja koristim je dimenzija je 23*10 cm. Smjesa kalup ispuni do samog vrha, neka vas to ne brine jer će se smjesa minimalno podići za vrijeme pečenja.

 

Kruh pecite 1h na 170 stupnjeva celzijusa. Meni se neki dan omaklo, da sam ugasila alarm, a nisam izvadila kruh. Pekao se jedno 15 minuta duže i pri tome je dobio jako finu hrskavu koricu, a iznutra je i dalje sačuvao potrebnu vlažnost. Tako da pecite i duže ako vam je tako ukusnije, bitno da ne izgori. Kao i sve druge kruhove koje pravim i ovaj narežem na šnite te ih zamrznem.

Težina pečenog kruha iznosi oko 900-1000 grama.

A što su rekla djeca?

Moram se pohvaliti komentarima djece. Mlađa djevojčica mi je ovako rekla: Mama, napokon ti je uspjelo napraviti pravi kruh! Bravo mama!

Još se smijem! A uz smijeh svakih par dana  radim ovaj kruh. Dio smrznem i pravim zalihe, a dio jedemo 2 dana. Što se tiče točnog vremena natapanja obično to bude 12 sati, možda i koji sat više, a fermentacija između 10 i 14 sati, kako mi se već posloži dan. U svim slučajevima kruh je uspio savršeno.

Ja ga jedem sa humusom, djeca sa malsacem, kikiriki maslacem, sirom, pekmezom od voća bez dodanih šećera.

Izvori:

https://emerkato.hr/blog/fermentirani-kruh-heljde.html

Blog: Pravahrana.net recept: Kruh od fermentirane heljde autorice Marina

How to Make No Starter Fermented Buckwheat Bread

Isprobajte još recepata

5 komentara

 • comment-avatar
  Mladen 10. siječnja 2022. (10:21)

  Meni se smjesa pokvarila, kiselo mi smrdi cijela kuhinja :/
  Ništa, sutra ponovo 🙂

 • comment-avatar
  Mirta 27. ožujka 2020. (22:30)

  Hvala Ana, nisam kužila koja je razlika, Kupila sam baš tu svjetlu heljdu i pečem 2 kruha tjedno. Moramo paziti sa šećerom jer diže, ali reguliramo.

 • comment-avatar
  Katarina 22. ožujka 2020. (07:30)

  A gdje ste kupili takvu heljdu?

  • comment-avatar
   Mirta 27. ožujka 2020. (22:31)

   Bio i Bio, DM imaju takvu heljdu. Svijetlija zrna- sirova heljda.

 • comment-avatar
  Yogiana 16. ožujka 2020. (14:50)

  Ono što je važno je da je heljda sirova, a to je baš heljda svjetlih zelenkasto-žutih zrna. Ako je heljda prethodno termički obrađena (smeđa zrna) neće se moći odviti prirodan proces fermentacije i smjesa će se pokvariti.
  Divan kruh <3