Osnovni kruh od badema

Sjajan, mekan kruh bez aditiva, brašna i šećera!

Već vrtimo nekoliko recepata za kruh i jako smo zadovoljni pa više niti ne istražujem interenet za nove recepte. No, kako samo bila dobra cijelu godinu :), za Svetog Nikolu sam dobila kuharicu Williama Davisa “Zdravlje bez žitarica” pa sam malo izmijenila njegov recept i napravila kruh. Jako sam zadovoljna. Priprema kruha je uobičajeno brza i jednostavna. Ako su manja jaja slobodno ubacite 6 jaja u smjesu. Smjesa koju dobijete bude lagano ljepljiva i ne dobije se puno kada je stavite u kalup, ali se lijepo digne u pečnici.

Tekstura mu je mekana, lako se reže, ne mrvi se, ostaje dugo svježim.  Kako mi ne jedemo pun kruha, već samo 1 šnitu uz obrok kruh narežem na šnite i tako ga zamrznem i onda izvadim po potrebi.

Od ove smjese dobila sam 435 g kruha, a prosječna šnita teži 25 grama i ukupno 23 g UH ili 43 ako koristite mljevene bademe. Dobijem oko 16-17 šnita od doze kruha pa je to oko 1,5 g UH ili 3g UH po šniti ako koristite mljevene bademe.

Nisam još pravila sa mljevenim bademima, radila sam 2 puta baš sa brašnom, no čini mi se da ukoliko koristite mljevene bademe možete staviti i manje od ove doze u receptu, odnosno 100g. Svakako ću se još malo poigrati ovim receptom, smanjiti bademe i dodati koju žlicu kokos brašna.

Kako ovaj kruh, za razliku od kupovnog, nema dodan šećer ako ga želite zasladiti možete mu dodati  1 žlicu eritrita samljevenog u prah. Ja ga osobno nisam dodala jer smo generalno odviknuti od slatkog okusa, no preporučila bi to onima koji tek prelaze na LC da malo zavaraju sebe ili onoga kome ga pripremaju.

 

Sastojci

 • 150 g brašna od badema
 • 50 g brašna od suncokreta
 • 1 žlica brašna od lana ili mljevenih sjemenki zlatnog lana
 • 5-6 jaja (ovisno o veličini)
 • 30g maslaca, masla ili gheea
 • 1 žličica soli
 • 1 žličica praška za pecivo

Postupak

 1. Zagrijte pećnicu na 170°C
 2. Pomiješajte prvo suhe sastojke: bademovo brašno, suncokret brašno, lan, sol i prašak za pecivo.
 3. Umutite cijela jaja te im polako dodavajte pomiješane suhe sastojke.
 4. Smjesu prelijte u kalup za pečenje kruha i pecite oko 40 minuta.

Bilješke

Kao ideju koristila sam recept za osnovni kruh iz kuharice "Zdravlje bez žitarica" autora Williama Davisa. Veličina kalupa za kruh je 24 * 12 cm.

User Rating

4.6 (8 Votes)

Summary

Score

Isprobajte još recepata!

9 komentara

 • comment-avatar
  Anamarija Štefić 21. srpnja 2021. (11:34)

  Poštovana,
  kako si dajem brzodjelujući inzulin uz jelo, da li na ovaj kruh treba uopće davati inzulin?

 • comment-avatar
  Daliborka 1. ožujka 2020. (23:36)

  Kruh je preodličan

 • comment-avatar
  Nesa 11. veljače 2019. (13:21)

  Radila sam sve po receptu, fino se ispekloi kruh je narastao, ali su se pojavile zelenkaste tackice, od sunokretovog brasna, mislim..

  • comment-avatar
   Mirta 13. veljače 2019. (13:32)

   Da suncokret reagira sa Sodom ili nekim praskom za peciva

 • comment-avatar
  Kristina 15. ožujka 2018. (17:38)

  Pozdrav. Već sam radila Vaš kruh s kokosovom brašnom i odličan mi je. Sada bih ga pokušala napraviti po ovom receptu, ali nemam suncokretovog brašna pa me zanima s čim bih ga mogla zamijeniti. Trenutno imam, osim bademovog, još i sezamovo i kikiriki brašno. Ili da jednostavno sameljem sjemenka (iako znam da to nije isto).

  • comment-avatar
   Mirta 19. ožujka 2018. (21:23)

   Kristina, Mozete samljeti suncokret. Ovaj autor dosta koristi i brašno od slanutka pa vjerujem da bi i to prošlo, ili samo stavite sve od badema.

  • comment-avatar
   Daliborka 1. ožujka 2020. (23:40)

   Sami sameljite sjemenke u mlinu. Ja sama sebi radim brašna od sjemenki. Koristim električni mlin za kavu kupljen u Mulleru

 • comment-avatar
  Mirta 27. veljače 2018. (08:29)

  Andreja, ja sam dodavala polako kuhačom, imam neku plastičnu sa rupom u sredini i ta mi je naj naj za sva ta miješanja. U orginalnom receptu stoji da se posebno zamute žutanjci, pa doda brašno pa onda bjeljanci, no na taj način mi se smjesa sa žutanjcima i brašnom previse stvrdnula i nikako nisam mogla dobro umiješati bijeljanke.

 • comment-avatar
  Andreja 26. veljače 2018. (14:21)

  Dobar dan :-),

  da li se suhi sastojke umješamo u jaja koristeći mikser ili sa kuhaćom polak0?
  Imam dojam da ako bi ih se dodavalo koristeći mikser da bi smjesa možda bila prerijetka..
  kako ste vi radili?

  Hvala,
  Andreja