Učinci Low carb prehrane na regulaciju dijabetesa u odraslih i djece!

Da me vidite dok pišem ovaj blog primjetili bi da mi osmjeh ne silazi sa lica i da veselo mašem nepostojećim repom!

Zašto? Zato jer sam pročitala rezultate ispitivanja o utjecaju Low carb prehrane na regulaciju oboljelih od dijabetesa u kojoj smo i mi sudjelovali.

U mojim početnim lutanjima kako prehranom regulirati dijabetes pronašla sam tada još malobrojnu fejs grupu Typeonegrit gdje sam dobila mnogo prijeko potrebih informacija kao i prijeko potrebnu podršku na našem putu promjene. Vidjela sam da je moguć drugačiji put u regulaciji dijabetesa i da nemoguće postaje moguće! Grupa je sljedila upute poznatog Dr Bernsteina čija je glavna misao da nizak unos ugljikohidrata i time uvjetovan nizak unos inzulina, omogućavaju savršenu regulaciju bolesti uz smanjenje ružnih i izvjesnih komplikacija dijabetesa. Tamo sam naučila da djeca rastu i ako ne jedu prijeko potrebne složene ugljkohidrate i ako ne piju mlijeko. Ne samo da rastu već su im svi pokazatelji rasta i razvoja na normalnim razinama. Tamo sam naučila sam da masti nisu glavni neprijatelj osoba sa dijabetesom već upravo suprotno! Koliko sam samo puta čula izjave da šećer u krvi raste radi masti (?!) koje nemaju niti gram ugljikohidrata=šećera!

Znate li kakvo je trenutno stanje rezultata liječenja/reguliranja dijabetesa po službenim ADA izvještajima?

Unatoč velikim medicinskim i tehnološkim napretkom, upravljanje T1DM-om i dalje je suboptimalno. S prosječnim ukupnim hemoglobinom A1c (HbA1c) od 8,2%, samo 20% djece i 30% odraslih postiže glikemijske ciljeve od HbA1c <7% za odrasle i <7.5%!

Što mislite kakvi rezultati su postignuti kod ispitanika Typeonegrit skupine?

Iako se ovdje ne radi o kliničkom pokusu, ova studija je vrlo upečatljiva jer naglašava zajednicu pacijenata koji su bili “izvanredno uspješni” u kontroli dijabetesa s vrlo niskom razinom ugljikohidrata!

Provedena je online anketa na međunarodnoj društvenoj grupi za osobe boljele od dijabetesa tipa 1 ‘Typeonegrit” koji slijede dijetu sa malim unosom ugljikohidrata. Ispitanici su uključivali odrasle i roditelje djece s dijabetesom tipa 1. Prikupljeni su podaci trenutnih vrijednosti hemoglobina HbA1c , promjene u vrijednosti hemoglobina nakon započete dijete sa malo ugljikohidrata, ukupne doze inzulina (trenutne i prije promjene), podaci o visini i težini, te nuspojave. Podaci su prikupljeni iz službene medicinske dokumentacije odnosno laboratorijskih nalaza!

Od 316 ispitanika, 131 (42%) bilo je roditelja djece oboljele od dijabetesa tipa1, a 57% jest ženskog spola.

Sudionici su imali srednji dnevni unos ugljikohidrata od 36 ± 15 g. Prijavljeni srednji HbA1c iznosio je 5,67% ± 0,66%. Samo 7 (2%) ispitanika je izvijestilo o hospitalizacijama povezanim s dijabetesom u proteklih godinu dana, uključujući 4 (1%) za ketoacidozu i 2 (1%) za hipoglikemiju.

Ono što mi je posebno interesantno jest rezultat istraživanja koji kaže da ispitanici imaju veliko zadovoljstvo upravljanjem dijabetesom! Važno je naglasiti da je trud promjene prehrane nagrađen željenim rezultatima! 100% sigurno!

Sudionici su izvijestili o visokim razinama cjelokupnog zdravlja i zadovoljstvu s upravljanjem dijabetesom, ali ne i sa njihovom profesionalnom skrbi o dijabetesu.

Potrudite se pročitati istraživanje, dobiti ćete potrebno nadahnuće za nužnu promjenu!

Za kraj ova lijepa misao

Izvori:

  1. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/05/03/peds.2017-3349

1 Comment