Zašto Low carb prehrana za regulaciju dijabetesa?

Dijabetes je moguće poprilično uspješno regulirati

Nakon što mi je dijete dobilo dijagnozu dijabetesa tipa 1, regulaciji dijabetesa sam pristupila apsolutno štreberski.

Iz bolnice sam nabavila dijabetičku kuharicu koja će se odmah po listanju pokazati totalno beskorisnom.

Uz neprekidno pikanje radi mjerenja šečera u krvi i pikanja penom za davanje inzulina realno najveći i svakodnevni problem jest priprema obroka koji je prihvatljiv dijabetičarima. Kada se dijete privikne na pikanje onda je priprema obroka ono što najviše frustrira i za što nedostaje ideja.

Kako je to kod nas izgledalo u početku?

Nakon 2 tjedna provedenih u bolnici gdje se za ručak svakodnevno pripremala riža i pileći file nismo imali ideju što točno kuhati. Slijedili smo tada uobičajene upute o jedinicama ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Rečeno nam je da će većinom u prehrani sve ostati kako je i bilo, samo ćemo trebati naučiti dozirati inzulin. Hm? Samo to?! Cool, jelda?

Dobili smo propisano koliko dijete čega treba pojesti za svaki obrok te koliko uz te obroke treba dati inzulina. Fiksno i svakodnevno, programirano.

Tako je počelo vaganje. Non stop vaga na stolu, izvaži, skuhaj, serviraj, ubodi, mjeri šećer, nadaj se da ne treba dodatnog inzulina, i sve ponovi opet za 2-3 sata. I tako do spavanja. Vrlo brzo nakon jela, već nakon 1.5h, dijete je gladno, no upute kažu da se jede tek u 15:00h odnosno 2-3 sata nakomn jela, ne u 14:00. Gladnom i nervoznom djetetu dam voće za užinu, izvagano naravno, i opet se ista situacija ponavlja za 1h, a još nije vrijeme za večeru…

Često mi se događalo, naročito pri pripremi večere, da sam od silnog vaganja namirnica za obrok ostala gladna jer sam zaboravila nadodati količinu namirnice za sebe!? I onda sam se tome čudila, i danas se isto čudim, a to je bilo više pravilo nego iznimka.

Sve bi to još bilo prihvatljivo da je regulacija šećera bila zadovoljavajuća. Regulacija je bila u gornjoj granici preporučenog i dozvoljenog za djecu, ali daleko od normalnih vrijednosti zdravog djeteta.

Evo grafički prikaz kako je to izgledalo u veljači 2015:

Primjetiti ćete da su vrijednosti šećera u krvi dosezale i 17 mmol. A ukupni prosjek, odnosno tromjesečni Hba1c od 7,8%  je broj koji se za djecu onda, a i sada smatra prihvatljivim. Prosječni šećer u krvi djetetu je tada bio 9.5 mmol. Zdravom djetetu u prosjeku šećer se kreće oko 5 mmol. Nikako ne smijemo zanemariti da su šećeri u djece manji nego odraslima pa se oni održavaju u razini od 4,3 mmol do 5,2 mmol. Osobno nikada nisam svom drugom, zdravom djetetu izmjerila šećer viši od 5 mmol, a većinom je to oko 4,3-4,6 mmol.

Evo kako to izgleda danas, odnosno u proteklih nekoliko mjeseci ove godine:

Prosjek šećera uglavnom je oko 5.8-6.5 mmol, znači puno bliže vrijednostima zdravog djeteta nego ranije.

Što se promijenilo?

Promijenila se prehrana, dijabetes je i dalje tu. 

Prilagodili smo namirnice prema onima koje organizam bolje tolerira. Dijabetes je zapravo bolest netolerancije glukoze, pa smo logično, izbacili namirnice koje se probavom pretežno pretvaraju u glukozu.

Izbacili smo rižu, krumpir, tjesteninu, mlijeko, sve pšenične prerađevine te namirnice koje su po sastavu više od 40% ugljikohidrati. Izbacila sam namirnice sa aditivima i prerađenu hranu koliko god je to bilo moguće.

U prehranu smo uveli do tada zabranjena jaja, masnija mesa, orašaste plodove, i više povrća. Ono što je meni bilo posebno bitno jest da smo izbacili vaganje hrane pri serviranju obroka.

Naši rezultati su sjajni, no mogli bi biti i bolji od ovoga da se strogo držimo LC prehrane. Ovo je nivo koji uspijemo održavati bez velikog truda jer nam je to postao način života.

Zašto sam sigurna da je LC pravi put za nas?

Ima dana koji nisu uobičajeni, i kada ne možemo isplanirati sve što ćemo jesti te upadamo u stare zamke nakon obroka sa više UH. Lijevam inzulin i titram ima li gapremalo,  dovoljno ili pak previše. Ako vidim nagli pad šećera počinjem sa dohranom dekstrozama da ga pad zaustavim. Iz straha od hipoglikemije i previše dekstroza nagli pad se zaustavlja i počinje nagli rast šećera i tako u krug te mu treba par sati da se stabilizira.

Upravo ovakvi trenuci i sve doživljene emocije pravi su razlog zašto smo rekli NE službenim ADA (American Diabetic Association) smjernicama za prehranu dijabetičara. Thanks but no thanks!

 

3 komentara

 • comment-avatar
  Maja 8. prosinca 2017. (15:48)

  Jos jedna info
  Monk fruit sugar
  Poglefajte,moze se nabaviti na Amazon u
  Stetno, svako dobro

 • comment-avatar
  Maja 8. prosinca 2017. (15:38)

  Dr Jason Fung – you tube intervjui,knjige…
  Ne mogu vjerovati da nasi doktori nee mjenjaju pristup lijecenjundijabeyeda a daju i krive smjernice xa prehranu svih nas

 • comment-avatar
  Maja 8. prosinca 2017. (15:35)

  NApokon pametne osobe u vezi sa dijabetesom Ali I prehranom ljudi opcenito.ukoliko donekle baratate engleskim mala preporuka Dr Jason Fung Dr pionir na pidrucju dijabetesa