Osnovni kruh od badema

Sjajan, mekan kruh bez aditiva, brašna i šećera!

Već vrtimo nekoliko recepata za kruh i jako smo zadovoljni pa više niti ne istražujem interenet za nove recepte. No, kako samo bila dobra cijelu godinu :), za Svetog Nikolu sam dobila kuharicu Williama Davisa “Zdravlje bez žitarica” pa sam malo izmijenila njegov recept i napravila kruh. Jako sam zadovoljna. Priprema kruha je uobičajeno brza i jednostavna. Ako su manja jaja slobodno ubacite 6 jaja u smjesu. Smjesa koju dobijete bude lagano ljepljiva i ne dobije se puno kada je stavite u kalup, ali se lijepo digne u pečnici.

Tekstura mu je mekana, lako se reže, ne mrvi se, ostaje dugo svježim.  Kako mi ne jedemo pun kruha, već samo 1 šnitu uz obrok kruh narežem na šnite i tako ga zamrznem i onda izvadim po potrebi.

Od ove smjese dobila sam 435 g kruha, a prosječna šnita teži 25 grama i ukupno 23 g UH ili 43 ako koristite mljevene bademe. Dobijem oko 16-17 šnita od doze kruha pa je to oko 1,5 g UH ili 3g UH po šniti ako koristite mljevene bademe.

Nisam još pravila sa mljevenim bademima, radila sam 2 puta baš sa brašnom, no čini mi se da ukoliko koristite mljevene bademe možete staviti i manje od ove doze u receptu, odnosno 100g. Svakako ću se još malo poigrati ovim receptom, smanjiti bademe i dodati koju žlicu kokos brašna.

Kako ovaj kruh, za razliku od kupovnog, nema dodan šećer ako ga želite zasladiti možete mu dodati  1 žlicu eritrita samljevenog u prah. Ja ga osobno nisam dodala jer smo generalno odviknuti od slatkog okusa, no preporučila bi to onima koji tek prelaze na LC da malo zavaraju sebe ili onoga kome ga pripremaju.

 

Sastojci

 • 150 g brašna od badema
 • 50 g brašna od suncokreta
 • 1 žlica brašna od lana ili mljevenih sjemenki zlatnog lana
 • 5-6 jaja (ovisno o veličini)
 • 30g maslaca, masla ili gheea
 • 1 žličica soli
 • 1 žličica praška za pecivo

Postupak

 1. Zagrijte pećnicu na 170°C
 2. Pomiješajte prvo suhe sastojke: bademovo brašno, suncokret brašno, lan, sol i prašak za pecivo.
 3. Umutite cijela jaja te im polako dodavajte pomiješane suhe sastojke.
 4. Smjesu prelijte u kalup za pečenje kruha i pecite oko 40 minuta.

Bilješke

Kao ideju koristila sam recept za osnovni kruh iz kuharice "Zdravlje bez žitarica" autora Williama Davisa. Veličina kalupa za kruh je 24 * 12 cm.

Ocjena

4.5 (4 Glasova)

Sažetak

Ocjena

Isprobajte još recepata!

Nema komentara